ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ SPLENDID PALACE , ΠΡΙΓΚΗΠΟΣ

 

Ένα κόσμημα της οθωμανικής εποχής που για την εποχή του αποτελούσε υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και όχι μόνο.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην οδό 23ης Απριλίου μερικά μέτρα μετά το κεντρικό ρολόι της αποβάθρας στην Πρίγκηπο.

Κτίστηκε με εντολή του Χιώτη Κιαζήμ Πασά και με την αρχιτεκτονική επιμέλεια του Καλούδη Λάσκαρη το 1911 στη θέση του ξενοδοχείου Τζιάκομο, το οποίο είχε καταστραφεί από φωτιά.

Ένα άγαλμα γυναίκας που ανάγεται στην ελληνιστική περίοδο και αποτελούσε το μοναδικό διασωθέν κομμάτι από την καταστροφή, αποτελεί όχι μόνο ένα κόσμημα στην επιβλητική είσοδο του ξενοδοχείου αλλά και ένα νοσταλγικό come back  στην belle époque της Ρωμιοσύνης.

Η Αρτ Νουβό δεσπόζει στην εξωτερική αρχιτεκτονική εμφάνιση του κτιρίου ενώ εσωτερικά κάνει αίσθηση η ανατολικοδυτική σύνθεση κυρίως στο αίθριο του ξενοδοχείου με τις κολώνες που το περιτριγυρίζουν.

Στον υπόγειο χώρο του τετραόροφου οικήματος βρίσκονται τα μαγειρεία, οι λέβητες θέρμανσης, οι εγκαταστάσεις κλιματισμού, κομμωτήριο και βέβαια το εστιατόριο με μια καταπληκτική θέα στον πορτοκαλί ορίζοντα όπου κάθε δείλη ο ήλιος χαϊδεύοντας τους μιναρέδες της Πόλης αποχαιρετά το γαλάζιο Μαρμαρά.

Τους τοίχους του καθιστικού σαλονιού στολίζουν έργα του  F.Dubreil, της εισόδου των  J.Saville και Ratzkowski και του εστιατορίου των H.Mocel και Ratzkowski. Στα σκαλοπάτια της εισόδου του ξενοδοχείου απλώνεται  αμφίπλευρα ο δροσερός καλοκαιρινός κήπο με τις πυκνές φυλλωσιές των δέντρων τα οποία από την άνοιξη ευωδιάζουν και παρασύρουν τους διαβάτες να το επισκεφθούν.

Μετά την κατασκευή του το ξενοδοχείο νοικιάστηκε από τρία διάσημα ξενοδοχειακά γκαρσόν της εποχής, τους Dikran, Tavit και Onnik.

Τα έπιπλα του ξενοδοχείου είναι κατασκευής αυστροοθωμανικής εταιρίας επίπλων, οι ψάθινες πολυθρόνες έχουν παραγγελθεί από το Lion, τα μαχαιροπήρουνα με το μονόγραμμα DDO από την παριζιάνικη φίρμα Christophle,  τα κρυστάλλινα σετ ποτηριών, οι πετσέτες, τα κλινοσκεπάσματα και όλα τα απαραίτητα σκεύη παραγγέλθηκαν από την Ευρώπη. Συμπληρωματικά να αναφέρουμε ότι η κάβα ποτών περιελάμβανε όλου του κόσμου τα γνωστά ποτά. Ιδιαίτερα πληροφορούμαστε ότι στο ξενοδοχείο λειτουργούσε ασανσέρ, τη στιγμή που η Πρίγκηπος δεν είχε ηλεκτρικό φως. Το ρεύμα, που το παρήγαγε γεννήτρια παρείχε φωτισμό ακόμη και σε αντλία άντλησης νερού από τα πηγάδια.

Στο κέντρο διασκέδασης του ξενοδοχείου παρέλασαν όλοι οι διάσημοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα, οι οποίοι έδιναν και συναυλίες. Κάθε Σαββατοκύριακο διοργάνωναν ευρωπαϊκές βραδιές .

Μετά το θάνατο του Κιαζήμ Πασά το ξενοδοχείου λειτούργησε κάτω από την εποπτεία της κόρης του Νazire Tokgoz (1940) και στη συνέχεια από την εγγονή του Belma Hatice και τον σύζυγό της Nihat Hamamcioglou. Γόνοι της τελευταίας οικογένειας είναι και οι σημερινοί ιδιοκτήτες.

Σήμερα έχει 70 δωμάτια και 4 σουϊτες με μια δυναμικότητα 134 επισκεπτών. Το κλειστό και υπαίθριο εστιατόριο του μπορεί να εξυπηρετεί 90 άτομα.

Ως υστερόγραφο αξίζει να αναφερθώ και σε μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον αδιαφιλονίκητα ηγέτη τον Τούρκων, Ατατούρκ. Μας την εξηγεί ο από 12ετία  υπασπιστής του Τζεμάλ Γκράντα.

Έτος 1936. Η υγεία του Κεμάλ είχε αρχίσει να δείχνει ανησυχητικά στοιχεία. Η επιθυμία του να επισκεφθεί πάλι την Πρίγκηπο τον φέρνει στην προκυμαία του νησιού. Εκεί τον περιμένει το αυτοκίνητό του που, παρά την απαγόρευση μηχανοκίνητων οχημάτων στα Πριγκηπόννησα, είχε μεταφερθεί για να μην κουρασθεί από την πεζοπορία μέχρι το ξενοδοχείο που βέβαια δεν απείχε  πολύ από την αποβάθρα. Ο Κεμάλ βλέποντας το αυτοκίνητο ρώτησε τον ακόλουθό του για την σχετική απαγόρευση στα νησιά και όταν πήρε θετική ανταπόκριση θύμωσε και έδωσε εντολή να εξαφανιστεί αμέσως το όχημα. Με ευθύ και σταθερό βήμα άρχισε να ανηφορίζει τα 300 μέτρα που τον χώριζαν από το ξενοδοχείο εν μέσω χειροκροτημάτων, χειροφιλημάτων  του πλήθους που τον επευφημούσε και του πέταγε σωρούς από λουλούδια

Leave a Reply

Your email address will not be published.