Ο ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ

 

Τον τύφλωσαν, τον έσυραν από τα γένια στον τουρκομαχαλά, τον  πετσόκοβαν, τον ξεφτίλιζαν  κι εκείνος τους……… ευλογούσε !                     

 

Ο εθνομάρτυρας Χρυσόστομος Καλαφάτης γεννήθηκε στην πολίχνη Τρίγλεια, κοντά στα Μουδανιά της νότιας Προποντίδας το 1867. Ο πατέρας του ονομαζόταν Νικόλαος και ήταν δημογέροντας   και η μητέρα του Καλλιόπη το γένος Λεμονίδου. Το 1884 και σε ηλικία 17 ετών με προτροπή του Αρχιμανδρίτη Ιωαννίκιου αλλά και δική του θέληση εισέρχεται στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης από την οποία αποφοίτησε το 1891αριστούχος. Χειροτονήθηκε διάκονος κατά την διάρκεια των σπουδών του από τον μετέπειτα μητροπολίτη Μυτιλήνης Κωνσταντίνο Βαλλιάδη και μετά το πέρας των σπουδών του προσελήφθη σαν αρχιδιάκονος πρώτα από την μητρόπολη Μυτιλήνης (1876) και αργότερα της Εφέσου (1893). Ο Μητροπολίτης Εφέσου στις 2 Απριλίου 1897 εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης ως Κωνσταντίνος Ε΄ και ένα μήνα αργότερα χειροτόνησε τον Χρυσόστομο πρεσβύτερο και τον χειροθέτησε  Μέγα Πρωτοσύγκελο του Πατριαρχείου. Την Μεγ.Παρασκευή του 1901 επενεξελέγεται  στον Οικουμενικό Θρόνο ο δυναμικός Ιωακείμ Γ΄ο Μεγαλοπρεπής ο οποίος εκτίμησε τα προσόντα του Χρυσοστόμου και τον εξέλεξε παμψηφεί Μητροπολίτη Δράμας (23/5/1902). Στα έκρυθμα χρόνια που ακολούθησαν οι Οθωμανοί και οι Βούλγαροι κατηγόρησαν τον Χρυσόστομο ως διασαλευτή  της νόμιμης τάξης και το 1910 πέτυχαν την μετάθεσή του στη Σμύρνη.

Κατά την διάρκεια των διωγμών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Χρυσόστομος βοήθησε πολλούς Έλληνες αλλά και κατοίκους της Ανατολίας να διασωθούν σε ασφαλείς τόπους. Δεν ήταν τυχαίο που χαρακτηρίστηκε ως ο καλύτερος επί της γης κλήρος από τον Γερμανό πρέσβη της Κωνστ/πολης. Στις 20/8/1914 ο σουλτάνος θορυβήθηκε από την αντιτουρκική του δράση και διέταξε την μετάθεσή του στην Πόλη. Επιστροφή μέσα σε παλλαϊκή υποδοχή στη Σμύρνη μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Μούδρου.

Υπήρξε κορυφαία μορφή της Μικρασιατικής Καταστροφής και ο τελευταίος Επίσκοπος Σμύρνης. Στον ιερό ναό της Αγίας Φωτεινής, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος κάνει το τελευταίο του κήρυγμα ενθαρρύνοντας το ποίμνιό του:

«Η θεία πρόνοια δοκιμάζει σήμερα την πίστιν, το θάρρος και την υπομονήν μας. Προσεύχεσθε και θα παρέλθει το ποτήριον τούτο. Θα ίδωμεν πάλιν καλάς ημέρας και ευλογήσωμεν τον Θεόν. Θαρρείτε ως εμπρέπει εις καλούς χριστιανούς».

Ο μαρτυρικός του θάνατος την 27/8/1922 από τον τουρκικό όχλο είναι άρρηκτα δεμένος με τις τελευταίες στιγμές της ελληνικής Σμύρνης και του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Αν και του προσφέρθηκαν πολλές ευκαιρίες να εγκαταλείψει τη Σμύρνη αυτός προτίμησε να μείνει και να συμμεριστεί την τύχη του ποιμνίου του.

Το 1992 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προχώρησε στην αγιοκατάταξη του Χρυσοστόμου και των ιεραρχών Γρηγορίου Κυδωνιών, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Προκοπίου Ικονίου, Ευθυμίου Ζήλων και των κληρικών και λαϊκών, που σφαγιάσθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επίσης, όρισε να τιμάται η μνήμη του Χρυσοστόμου Σμύρνης και των «συν αυτώ Ιεραρχών» την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Ο Ηλίας Βενέζης, ο οποίος έζησε τη λαίλαπα της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο βιβλίο του «Μικρασία Χαίρε» γράφει για τον Σμύρνης Χρυσόστομο: «Η δράση του στον καιρό του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στον καιρό των διωγμών των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, και στη διετία 1920-22 , τον είχε αναδείξει πρώτο στόχο. Αυτός ήταν ο ηγέτης, ο εθνάρχης, η ψυχή της Ελληνικής Μικρασίας». Ο Βενέζης τονίζει ότι ο Χρυσόστομος με το βίο και το μαρτυρικό του τέλος «υπηρέτησε το Γένος και την Εκκλησία γράφοντας μια σελίδα χρυσή».

Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 ο Νουρεντίν Πασάς του απήγγειλε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και τον παρέδωσε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το διοικητήριο της Σμύρνης. Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η εξιστόρηση των γεγονότων από τον Τούρκο καθηγητή Βilge Umar που στηρίζεται σε μαρτυρίες ανθρώπων, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη δολοφονία του Χρυσόστομου όπως αυτή του δήμιου Αli Αge , στον οποίο τον παρέδωσε ο Νουρεντίν. Σύμφωνα με τον Ουμάρ, ο Νουρεντίν επέλεξε να απαλλαγεί το συντομότερο από τον Χρυσόστομο, επειδή ήθελε να αποφύγει τη διαδικασία μιας δίκης που θα έδινε τη δυνατότητα σε ευρωπαϊκές χώρες να παρέμβουν για να αποτραπεί η καταδίκη του ιεράρχη.

 Ο Γάλλος δημοσιογράφος και ιστορικός Rene Ρuaux, απεσταλμένος στη Σμύρνη της εφημερίδας «Le Τemps», στο βιβλίο του «Ο θάνατος της Σμύρνης» επιρρίπτει ευθύνη για το μαρτύριο του Χρυσόστομου στην τουρκική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία. Γράφει μεταξύ άλλων: «Ο στρατηγός Νουρεντίν πασάς, όταν τον έφεραν μπροστά του, τον εξύβρισε με αισχρό τρόπο και τον κατηγόρησε για τη φιλελληνική του στάση και πρόσθεσε ότι η επόμενη ενέργειά του ήταν να τον παραδώσει στη λαϊκή κρίση.

Ο Χρυσόστομος, λοιπόν, παραδόθηκε στο μανιασμένο μουσουλμανικό όχλο. Του ξερίζωσαν τη γενειάδα, τον μαχαίρωσαν, διαμέλισαν και έσυραν το σώμα του μέχρι την τουρκική συνοικία, όπου και τον πέταξαν στα σκυλιά…». Ο Ρuaux καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εκτέλεση του Χρυσοστόμου ήταν προαποφασισμένη.

Ο τότε Αμερικανός πρόξενος στη Σμύρνη G. Ηorton στο βιβλίο του «Η κατάρα της Ασίας» γράφει για τον Χρυσόστομο: «Πέθανε σαν μάρτυρας και αξίζει να του απονεμηθούν ύψιστες τιμές από την Ελληνική Εκκλησία και την Ελληνική Κυβέρνηση…»

«Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος εκρεουργήθη», γράφει στις 2 Σεπτεμβρίου 1922 η εφημερίδα ¨Ελεύθερον Βήμα» Στις 14/12/1982 και με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 60 χρόνων από την καταστροφή, σε έκτακτη συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, ο διαπρεπής ακαδημαϊκός Γ. Μυλωνάς, τελείωσε την ομιλία του με μία συγκλονιστική περιγραφή του μαρτυρίου και της θανατώσεως του Χρυσοστόμου. «Κατά τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου 1922 μια ομάδα φοιτητών του Ιnternational College της Σμύρνης και εγώ βρεθήκαμε φυλακισμένοι σε απαίσιο υπόγειο, σ’ ένα από τα μπουντρούμια του Διοικητηρίου της Σμύρνης. Σ’ αυτό ήταν ασφυκτικά στριμωγμένοι Έλληνες Χριστιανοί αιχμάλωτοι, μάλλον άνθρωποι προορισμένοι για θάνατο. Στις 5 το απόγευμα της τελευταίας ημέρας του θλιβερού Σεπτεμβρίου, ένας Τουρκο-Κρητικός με διέταξε να τον ακολουθήσω στην αυλή.

-Είσαι δάσκαλος;,  με ρωτά.

-Αυτήν την τιμή είχα, του απαντώ.

-Και οι άλλοι που ήσαν μαζί σου είναι φοιτητές;

-Ναι, του λέγω.

-Γρήγορα μάζεψέ τους και φέρε τους εδώ, μου λέει

-Ελάτε μαζί μου έξω, λέγω στους συντρόφους μου. Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα μας. Εμπρός με θάρρος.

Ποια ήταν η έκπληξή μας όταν ακούσαμε τον Τουρκο-Κρητικό να λέει: “Θα σας σώσω σήμερα, γιατί ελπίζω αυτό να με βοηθήσει να λησμονήσω μια τρομερή σκηνή που αντίκρυσαν τα μάτια μου, σκηνή στην οποία έλαβα μέρος”. Και συνέχισε: “Παρακολούθησα το χάλασμα του Δεσπότη σας. Ήμουν μ’ εκείνους που τον τύφλωσαν, που του  βγάζαν τα μάτια και αιμόφυρτο, τον έσυραν από τα γένια και τα μαλλιά στα σοκάκια του Τουρκομαχαλά, τον ξυλοκοπούσαν, τον έβριζαν και τον πετσόκοβαν. Από καιρού σε καιρό, όταν μπορούσε, ύψωνε κάπως το δεξί του χέρι και ευλογούσε τους διώκτες του. Κάποιος πατριώτης μου αναγνωρίζει τη χειρονομία της ευλογίας, μανιάζει, μανιάζει και με το τρομερό μαχαίρι του κόβει και τα δυο χέρια του Δεσπότη. Εκείνος σωριάστηκε στη ματωμένη γη με στεναγμό που φαινόταν ότι ήταν μάλλον στεναγμός ανακουφίσεως παρά πόνου. Τόσο τον λυπήθηκα τότε, που με δύο σφαίρες στο κεφάλι τον αποτελείωσα. Αυτή είναι η ιστορία μου. Τώρα που σας την είπα ελπίζω πως θα ησυχάσω. Γι’ αυτό σας χάρισα τη ζωή”.

-Και πού τον έθαψαν; ρώτησα με αγωνία.

-Κανείς δεν γνωρίζει που έριξαν το κομματιασμένο του κορμί, ήταν η απάντησή του.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *