TA ΣΚΑΛΑΚΙΑ ΚΑΜΟΝΤΟ ΣΤΟ ΚΑΡΑΚΙΟΙ

Τα σκαλοπάτια Καμόντο βρίσκονται  μεταξύ της οδού Τραπεζών ( Bankalar )    και της οδού Banker sokak κοντά στο αυστριακό νοσοκομείο της  Πόλης.

Η εβραικής καταγωγής οικογένεια Καμόντο ήταν μια από τις πιο γνωστές φαμίλιες της Πόλης που εγκαταστάθηκαν στην Βασιλεύουσα όταν εκδιώχθηκαν από τους Φερδινάνδο και Ισαβέλλα της Ισπανίας με το Διάταγμα της Αλάμπρας τον 15ο αιώνα. Ο φαμιλιάρης Κωνστ/πολίτης τραπεζίτης  Αβραάμ Σολομών Καμόντο κατείχε σημαντική κοινωνική θέση κατά την περίοδο του σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ στα τέλη του 19ου αιώνα και θεωρούνταν ως ο Rothchild της Ανατολής. Ο πατέρας Καμόντο ήταν από τους διευθύνοντας την κοινότητα του Μεσοχωρίου Βοσπόρου (Ortakoy) αλλά και βασικός υποστηρικτής του οθωμανικού στρατού κατά τον κριμαικό πόλεμο του 1853-56. Η οικογένεια ήταν η πρώτη ξένη οικογένεια  που απολάμβανε το δικαίωμα απόκτησης κυριότητας ακινήτων στην επικράτεια. Αργότερα ανέλαβε και τον εκσυγχρονισμό της Πόλης καθώς και του τραπεζικού συστήματος του κράτους. Η πρωτοπορία της οικογένειας και οι σύγχρονες δυτικές αντιλήψεις της βοήθησαν και στην οργάνωση της ίδρυσης των δήμων, κοινοτήτων  καθώς και των διαφόρων κοινωνικών ιδρυμάτων.

Η οικογένεια παρακολουθούσε από κοντά τις ανακατατάξεις στη γηραιά ήπειρο και δεν άργησε  να ιδρύσει σχολή εκμάθησης τουρκικής, γαλλικής ( η διεθνής γλώσσα της εποχής ) αλλά και εβραικής γλώσσας μια και μέχρι τότε στο μοναδικό εβραικό σχολείο διδάσκονταν μόνο η εβραική και η ισπανική γλώσσα. Αυτή όμως η κίνηση έγινε η αιτία να αποχωρήσουν (1865) από την ενιαία κοινότητα των Σεφαρδιτών ( μαζί με τους Ασκεναζίτες και τους Μιζοαχίτες αποτελούσαν υποομάδες των Εβραίων της Πόλης) όλοι οι Φράγκοι (Γενοβέζοι και Ενετοί) και οι Λεβαντίνοι οι οποίοι μετακινήθηκαν και εγκαταστάθηκαν πλέον στο Πέρα. Το 1867 όταν και οι Ενετοί προσχώρησαν στην ιταλική ένωση η οικογένεια Καμόντο αλλάζει υπηκοότητα και από την αυστριακή ασπάζεται την ιταλική. Εν τω μεταξύ το εξωτερικό χρέος της τοπικής Διοίκησης της Κων/πολης άρχισε να γίνεται αβάστακτο και οι ξένοι επενδυτές άρχισαν να αμφισβητούν την οικονομία της χώρας. Έτσι η τράπεζα των Καμόντο άρχισε να κάνει ανοίγματα προς την δύση και βέβαια δεν άργησε να ανοίξει υποκατάστημα στο Παρίσι διατηρώντας στο Γαλατά το κεντρικό της κατάστημα. Το 1873 πεθαίνει ο πατέρας της οικογένειας σε ηλικία 93 ετών και κηδεύεται με μεγάλες τιμές και βαρύ πένθος στο εβραικό νεκροταφείο του Πικρίδιου (Haskoy) του Κεράτειου κόλπου.

Τα χρόνια περνούσαν και η νέα εποχή των Καμόντο ανέτειλε. Τα εγγόνια Μπεχώρ και Νησίμ ιδρύουν την τράπεζα Abraham Behor Bankasi  και αποτελούν κίνδυνο για τους ανταγωνιστές τους της Osmanli Bankasi αφού το 1863 συμπράττουν με κάποιους επώνυμους τραπεζίτες του Γαλατά και μετονομάζουν την τράπεζά τους σε Γενική Εταιρία Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, (Osmanli Imparatorlugu SirketI Umumiyesi).   

Οι απόγονοι διαχειρίζονται θαυμάσια το κληροδότημα του παππού και καταφέρνουν να γίνουν ιδιοκτήτες πολλών ξένων και εντόπιων εταιριών. Τότε ήταν που ο υποβόσκων αντισημιτισμός άρχισε να δείχνει τις άγριες διαθέσεις του. Ο Νησίμ καλείται να υπηρετήσει σαν πιλότος τον γαλλικό στρατό όπου και φονεύεται. Η αδελφή του Βεατρίκη με τον σύζυγό της και τα παιδιά της χάνονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί. Η μητέρα τους Ειρήνη Κοέν αφού χώρισε  από τον Μωυσή ασπάστηκε τον καθολικισμό και έτσι διασώθηκε από την γενοκτονία και ήταν αυτή με την οποία κάποια χρόνια αργότερα θα έπεφτε η αυλαία της οικογένειας Καμόντο.

Τα σκαλοπάτια Καμόντο βρίσκονται μεταξύ της Οδού Τραπεζιτών (Bankalar Caddesi) και της οδού Banker sokak πολύ κοντά στο αυστριακό νοσοκομείο της Κωνστ/πολης. Κατασκευάστηκαν το 1870 με 1880 προς τιμή του Αβραάμ Σολομών Καμόντο σε στυλ μπαρόκ για να διευκολύνονται οι εγγονοί του κατά την μετάβασή τους στο αυστριακό σχολείο της περιοχής. Βέβαια είναι γνωστό ότι στον Γαλατά, στη συνοικία αυτή της Πόλης όπου χτυπούσε δυνατά η καρδιά του εμπορίου, δεν διέμεναν ούτε οι διευθυντές αλλά ούτε και οι υπάλληλοι των τραπεζών και των πολυεθνικών εταιριών της εποχής. Αυτοί οι Λεβαντίνοι, είχαν τα σπίτια τους στο Πέρα, γύρω από την Grande Rue  Du Pera, στον Ίσιο Δρόμο των Ρωμιών, στην Istiklal Caddesi των Τούρκων. Έτσι για να μπορούν να μετακινούνται ευκολότερα χρησιμοποιούσαν αυτά τα σκαλάκια αλλά και το τούνελ που κατασκευάστηκε την ίδια εποχή περίπου.

Η σπειροειδής κατασκευή τους είχε τον λόγο της. Αν κάποιος γλιστρούσε και έπεφτε δεν θα κατρακυλούσε μέχρι κάτω αλλά μέχρι την πρώτη στροφή οπότε και η ζημιά θα ήταν ελάχιστη.

Τα σκαλάκια αυτά ονομάζονται από τους κατοίκους της Πόλης και Σκαλάκια των Ερωτευμένων ονομασία που επικράτησε από την αγάπη του Καμόντο προς τα εγγόνια του.

Πριν κλείσουμε την ιστορία μας αυτή θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε και τις σκηνές που γυρίστηκαν το 2012 από την ταινία του James Bond ‘’Skyfall’’ όπου ο ήρωας, ντουμπλαρισμένος από τον Robby Madison ακροβατεί πάνω σε μια μοτοσυκλέτα με την οποία κατεβαίνει τα σκαλοπάτια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *